Летище Русе минава в частни ръце - срещу нула лева. Това

...
Летище Русе минава в частни ръце - срещу нула лева. Това
Коментари Харесай

Съдружие на известни бизнесмени получи без пари летището на Русе

Летище Русе минава в частни ръце - против нула лв.. Това следва от решението на общинския съвет на съвещанието във вторник, в което договорката мина като изключителна точка. След тричасови диспути локалната власт гласоподава записаната на 5 януари компания " Еърпорт Русе " ООД да получи безвъзмездно аеропорта за прилагане в идващите 10 години.

Летището е " на трупчета " от много години. Известно и като  " Щръклево " (разположено е в едноименното село), то има статут не на летище, а на летищна площадка - може да обслужва единствено дребни самолети. През 2015 година по неразбираеми аргументи страната го трансферира на община Русе. Оттогава то се стопанисва от общинското дружество " Паркстрой - Русе ". Сега ООД-то " Еърпорт Русе " дава обещание да влага 14 млн. евро, тъй че някой ден тук да кацат боинги.



В последните седмици кметът на Русе Пенчо Милков (БСП) бе изключително деен в промотирането на частния вложител. Решението в интерес на " Еърпорт Русе " бе прокарано с необичайна скорост и по прекомерно ексцентрична процедура. Досега практиката в България е летищата да се дават на концесия. За първи път имаме подаряване на значима инфраструктура за 10 години против обещания за вложения.

Новоизбраните стопани настояват, че летището ще проработи още през пролетта, въпреки и с лимитирани благоприятни условия. На първо време то ще обслужва самолети, участващи в битката с градушките. Големият въпрос е за какво локалната власт не е направила конкурс или друга спортна процедура. При такава оферта - безвъзмездно ползване за цели 10 години, вероятно биха се намерили и други претенденти. Преди месеци да вземем за пример интензивно се говореше, че самолетната компания " ГъливЕър " демонстрира интерес. Самият кмет Милков твърдеше, че летището е привлякло вниманието на фондове, вложили обилни капитали в Румъния. 

 

Кой кой е  в " Еърпорт Русе "

ООД-то, което дава обещание да вложи в летището 14 млн. евро, е учредено при започване на януари от две частни компании - " Щраплан " на Антони Търницов и " Стройпроект " на Христо Крушарски.

Крушарски е прочут предприемач с разностранни ползи - от произвеждане на системи за противоградова отбрана, търговия с автомобилни гуми, парцели и детски дрешки до футбол (мажоритарен притежател е на пловдивския  " Локомотив " ). В последните години той е неизменим сътрудник на Агенцията за битка с градушките и печели поръчки за отбрана от капризите на времето освен в България, само че и в Румъния.

Търницов пък е познат покрай друго летище - горнооряховското, където концесионерът е сдружение, обвързвано с известния предприемач Румен Гайтански - Вълка. Търницов е нещо като представител на аеропорта. Освен това през 2017 година това е работил по концесионния разбор на летище Русе. Няма данни общината да е пробвала процедура за концесиониране на аеропорта.

Крушарски и Търницов се явиха на съвещанието на общинския съвет, с цел да уверят, че капиталовите им планове са доста съществени. Първият напомни, че бизнесът му е обвързван със отбрана от градушки и системи за ръководство на преваляванията и защото има контракти в България и в Румъния, би направил нужното още напролет летището да работи, с цел да обслужва самолети, които ще обстрелват градо- и дъждоносни облаци на юг и на север от Дунав. Това значи, че до април пистата би трябвало да бъде сертифицирана за полети.

Инвестиционното предложение планува три стадия на развиване на летището, като първите стъпки са изработка на 8.5-километрова ограда, ремонт на пистата и слагане на осветителна система (задължителна за нощни полети). Общинският съвет реши в контракта с  " Еърпорт Русе " да бъде записано, че в случай че до 24 месеца вложителят не извърши тези дейности, не приготви документите и не се снабди с лиценз за ползване на " Щръклево " като гражданско летище, локалната власт ще има право да приключи контракта без предупреждение и без да дължи нищо на частната компания.

Кметът Пенчо Милков разгласи разрешаването на договорката за исторически миг - защото това ще върне Русе на картата на комерсиалното въздухоплаване. Вече няма да се постанова общинският бюджет да дава по 90 000 лева годишно за поддържане на авиообекта, изясни Милков.

 

Червена лампа

Ден преди съвещанието на русенските общинари Рена Стефанова, някогашен народен представител от " Продължаваме промяната ", прикани във Facebook представителите на локалната власт  " в края на мандата си (през октомври предстоят локални избори, бел. ред.) да се въздържат от дейности, с които поемат дълготрайни задължения за Община Русе, особено ако се отнася до безплатни покупко-продажби! ".

" Миналата година кметът Милков отхвърли да трансферира собствеността на летището на страната, която да го възвърне и провежда осъществяването на полети чрез държавния летищен оператор, като твърдеше, че той няма да даде летището на русенци на страната, а в този момент е подготвен да даде безплатно използването му за период от 10 години на частно сдружение, без никакъв ангажимент против това!!!! ", изрази възмущението си Стефанова, като твърди, че договорката мирише на корупция.

 

Малко по-рано

В края на 2021 година кабинетът на Кирил Петков отпусна 2.6 млн. лв. на община Русе за възобновяване на инфраструктурата на летището. Тогавашният транспортен министър Николай Събев даже разгласи, че полетите ще тръгнат още през април 2022 г. Нищо такова не се случи.

Оказа се, че общината и страната с месеци не могат да се схванат кой би трябвало да уведоми Европейска комисия за отпущането на въпросната сума (без " да " от Брюксел финансирането може да се окаже непозволена държавна помощ). Парите са преведени още през декември 2021-ва, само че общината се бави, твърдеше министър Събев. Кметът Милков пък обясняваше, че документите били пратени в ЕК, само че там имало някакво закъснение...

Така се стигна до новия процес - с прясно основаното частно сдружение и експресната процедура капиталовото предложение бе импортирано в община Русе преди Нова година. Последва бързо разглеждане по комисии, показване на намеренията пред медиите и гласоподаване на сесията на локалния парламент.

  

Обещания

Инвестиционното предложение на " Еърпорт Русе "  предвижда три стадия на развитие на Летище Русе.

Като начало трябва да се изготвят общоприет проект, управления за ръководство на летището и за обособените действия, подлежащи на лицензиране, организация на полетите. В първия стадий летището ще може да обслужва дребни самолети.

Във втората фаза пистата ще бъде разширена, с цел да приема огромни машини като Airbus 320 и Boing 737. Заложено е и построяването на един или два хангара за техническо обслужване на самолетите.

Третият стадий предвижда изграждане на нов пътнически терминал, нова постройка за сервиз на самолетите, нов перон и спомагателни хангари.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР